En lista om läsning

Något av barnen har dragit hem en bacill och den bacillen håller just nu på att mutera i min kropp. HERREGUD vad dåligt jag mår! Det går åt helvete nu! Brace yourself! Eller snarare: brace myself! Måste tyvärr använda mina sista krafter till att hålla mig levande, så jag fixar inget mer avancerat än en lista idag. Men det är trots allt en lista om läsning. Som jag snott från flera olika personer på nätet, så jag vet inte vem som creddas bör för detta – men eventuellt var det hos Flora Wirström den dök upp först.

Hur många böcker läser du på ett år?
Det beror på år. Mellan en och en halv och hundratvå om jag kollar de senaste fem åren.

Hur många böcker lyssnar du på i månaden, som ljudbok?
Fem kanske? Brukar lyssna på lite mer än en bok i veckan.

Var får du tag i dina böcker?
Jag lånar massor på bibliotek, jag har en ljudboksapp, jag får en del recensionsex och så köper jag ibland. Ofta när pendeln är inställd och Pocketshop har någon extra bra skyltning. Gissar att jag är urtypen av deras målgrupp. Impulsshoppare med dålig tågförbindelse hem.

Hur håller du koll på de böcker du har läst?
Jag försöker med Goodreads, men eftersom att de inte har något bra system för böckerna som inte blir utlästa händer det att jag ibland köper böcker som jag förkastat några år tidigare. Av den enkla anledningen att de inte ligger kvar i Goodreads och mitt minne helt enkelt har sorterat bort dem. Nej. Det kommer inte på fråga att jag registrerar en bok som läst om jag inte har läst ut den.

Inbunden eller pocket?
Var sak har sin plats. Kan tyvärr inte välja.

Vilken genre läser du oftast?
Skönlitteratur som drar åt feelbad, gärna med feministiska inslag. Alternativt litteratur för unga vuxna. Som drar åt feelbad. Gärna med feministiska inslag.

Jag och Katta på ungdomsavdelningen på Stockholms stadsbibliotek. Fotade av @mandalaya. Älskar oss.

Att läsa högt, vad tycker du om att göra det?
Fantastiskt trevligt faktiskt. Alex håller eventuellt inte med om att det är fantastiskt trevligt när jag stakar fram extra bra stycken ur boken jag läser för tillfället, men jag kan tyvärr inte ta hänsyn till det. Älskar även att läsa för mina barn, och de älskar än så länge att lyssna på när jag gör det. En mycket mer tacksam publik än en trettiosexåring med mustasch kan jag tycka.

Har du någon särskild strategi för att läsa mer?
Ja. Jag försöker lägga mobilen på otillgängligt avstånd under kvällstid.

Avslutar du böcker halvvägs?
Ja, till och med tidigare många gånger. Livet är för kort för tråkiga böcker.

Wiiieeee för att avsluta tråkiga böcker innan det går för långt! (En förbannad Podd // länkkärlek till @mandalaya)

Hur håller du reda på var i boken du befinner dig?
Ofta inbillar jag mig att jag kan memorera var i boken jag är till nästa gång, men det är för att jag så himla lätt glömmer att jag har dåligt minne. Ibland kommer jag ihåg mitt dåliga minne och använder då en garnstump eller ett skrynkligt kvitto som bokmärke – men ofta brukar jag förlägga det efter ett tag. Därför kan vi revidera svaret på frågan om inbunden vs pocket till ”inbunden i de fall det finns ett bokomslag”, för i de fallen brukar jag använde flikarna som bokmärken.

Nej. Jag viker inte hundöron.

Hur kommer du ihåg favoritpartier i en bok?
Det gör jag inte.

Vilka böcker är de bästa du har läst på länge?
En alldeles särskild kärlek av Johanna Adorjan och Främlingar på ett tåg av Patricia Highsmith, för att välja två jag läst i år. Läser väldigt många bra böcker faktiskt. Lyllo mig.

Vilka är dina favoritförfattare?
Patricia Highsmith är den enda författaren jag känner att jag verkligen vill läsa allt av. Margaret Atwood, Stephen King, Jennifer Niven, Gillian Flynn, Majgull Axelsson, Sara Stridsberg och Sara Bergmark Elfgren läser jag gärna många böcker av.

||||| 1 Gilla! |||||

You may also like

2 kommentarer

  1. Jag använder också Goodreads och man kan skapa nya egna bokhyllor så jag har lagt till en ”gett upp” hylla så jag kommer ihåg vad jag inte behöver prova igen…

    1. Jag gjorde så innan, men kände mig lite fuskig. Samtidigt är det kanske bättre att känna sig lite fuskig än att lägga ut pengar på böcker som inte är bra gång på gång!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.