Bokmål 2018

I år kommer jag inte sätta något läsmål på antal böcker på samma sätt som förra året, av den enkla anledningen att jag har alldeles för lätt att jämföra den typen av prestation med andra. Då kvittar det om vi har olika förutsättningar, läser olika tjocka böcker eller har olika sätt att räkna böcker i slutändan. Jag tycker ändå att jag är medioker om jag inte är bäst. Att målet 50 romaner och noveller slogs med mer än det dubbla är alltså inte en så stor seger som det kunde ha varit eftersom att jag fick monsterpms precis när året slutade, och därför var extra mottaglig för att hitta misslyckanden hos mig själv.

Hursomhelst. Min pms är över, jag har laddat ner Instagram igen och där har jag hittat årets läsutmaning, som jag tror startades av Ciccisbokblogg från början. I år ska jag läsa tolv hyllvärmare som har stått i bokhyllan mer än tolv månader. Med andra ord – en hyllvärmare i månaden. Jag som älskar att inte konsumera nytt och att faktiskt använda det som jag en gång köpte (alternativt låta någon annan ta över det) älskar så klart även denna lilla utmaning. Dessutom är den helt och hållet överkomlig. Utöver det hoppas jag att jag väljer så här:

 • fler böcker skrivna av och om människor från andra världsdelar och normer än mina egna. Förra året var det bara femton av alla böcker som föll ut från min egen norm i val av författare och/eller handling. Dvs vit, medelklass, kvinna, hetero alternativt man istället för kvinna.
 • fler böcker på engelska, om engelska är originalspråk – annars kan jag lika gärna läsa på svenska. Läste sju böcker på engelska som originalspråk förra året. Men jag läste inte så många utländska författare alls. 72 av böckerna var skrivna av svenska författare. I övrigt var fyra av författarna norska och de återstående 26 engelsktalande människor.
 • att dra fram läsplattan som var relativt oanvänd under andra halvan av 2017 och aktivt läsa minst en kvart innan läggdags varje kväll. Ja. Jag har satt en påminnelse i telefonen angående detta.
 • ungefär samma blandning av barn, ungdom och vuxen – men kanske lite fler biografier.
 • fler tjockböcker – jag måste sluta fega ur när jag ser att en bok är över fyrahundra sidor
 • att skriva mer om litteratur och läsning här

I övrigt är jag ganska nöjd. Jag känner inget behov att utmana mig med någon särskild genre, även om jag vill läsa fler bra chicklit-böcker. Läste bara en som jag älskade i den kategorin förra året (Finns det en, finns det flera av Mhairi Mcfarlane).

Avslutar detta inlägg med fyra böcker som jag börjar året med. En är en lånebok, två kommer med posten från Adlibris i dagarna (förhoppningsvis, man vet ju aldrig med varken Adlibris eller Postnord) och en är en ebok som jag kommer att läsa på plattan:

Har ni några mål med er läsning i år?

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

4 kommentarer

  1. Tack! Jag hoppas verkligen att jag får in en ”ett inlägg i veckan”-rutin sedan när jobbet drar igång igen nästa vecka.

   Åh, jag började läsa den innan vi flyttade och sedan blev den nerpackad i någon jävla låda! Vi har inte bokhyllor än utan väntar på att det dels ska målas om här och dels att vi ska vara överens om vilka bokhyllor vi ska ha. Sedan kan jag börja packa upp böcker och förhoppningsvis få fram den igen!

 1. Mitt läsmål i år är väl att läsa mer känner jag, kort och gott. Mindre Netflix/youtube och mera bok, och då låter hyllvärmar-utmaningen som ett utmärkt initiativ, även om jag blev väldigt sugen på att läsa ”En alldeles särskild kärlek” nu ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.