Självhjälpsbok? Självhjälpsbok!

Generellt är jag misstänksam mot självhjälpsböcker, men det har inte hindrat mig från att testa tre stycken genom åren. Den första heterte Älska dig själv och var en bok som pappa fick av någon på sjuttiotalet. Jag försökte läsa den när jag var tonåring, men var redan då för butter för att vara mottaglig för budskapet ”tänk positivt, annars är allt ditt fel”. Den andra heter Sluta grubbla, börja leva och var en julklapp som min bror tipsat mina föräldrar om att ge mig. Den var fylld av övningar och förnumstiga råd jag aldrig lyckades ta till mig. Den tredje boken var någon vedervärdig ”välj glädjen”-historia av Mia Törnblom, som jag fick på cd av min mamma. Tanken var ju fin. Jag var i ett oerhört jobbigt förhållande just då och jag tror att mamma ville hjälpa mig att hitta styrkan att ta mig därifrån, men alltså Mia… ja jag vet inte jag. Hon har sannerligen valt glädjen, så mycket kan jag ju säga och så får ni tolka det hur ni vill.

Min åsikt om självhjälpsböcker är i alla fall att de säkert kan hjälpa, men att de flesta finns på marknaden för att någon har lärt sig tjäna pengar på floskler. Dock: ingen regel utan undantag! Jag har haft sömnproblem så länge jag kan minnas, men de har eskalerat med åldern och en ökande press från omvärlden. När jag berättade för min chef om det lånade hon ut en bok som en vän till henne skrev 2007. Sov gott heter den och det vill jag ju sannerligen göra. Min chef är en klok och insiktsfull person och boken verkar vettigt uppbyggd, så vad har jag att förlora på att testa egentligen? Inte så mycket. Dessutom hjälps jag hellre av ord och övningar än beroendeframkallande piller.

Idag började jag med sömndagboken som ska fyllas i under en till två veckor. Efter det ska jag börja med övningar och någon gång i framtiden är jag hjälpt, om jag har tur (annars är det väl mitt fel för att jag inte har tänkt positivt nog). Till min glädje går sömndagboken att ladda ner som, tatatatataaaaa: Excel-fil med tillhörande diagram. Jag som älskar Excel-filer! Och diagram? Blir rörd bara av tanken på dem. Här kan du ladda ner den själv förresten, om du är hugad och sover dåligt eller bara råkar älska diagram.

Jag vet inte alls om det här kommer att hjälpa, däremot vet jag nu med hjälp av boken och en sömnapp (Sleep Time) att jag har sovit ungefär fyra och en halv timma per natt utspritt över åtta timmar per tillfälle två nätter i rad och bara den vetskapen är en befrielse i sig själv. Varför? För att det blir ett konkret erkännande på att jag saknar ett av basbehoven för att vara en fungerande människa och det får mig att känna mig lite mindre galen.

I alla händelser, så här ser boken ut:

 Nu ska jag försöka sova. Wish me luck!

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

4 kommentarer

  1. Jag hade eventuellt kunnat tänka mig att lita på en självhjälpsbok som hette ”Sov Goth”….

  2. Intressant, min erfarenhet av självhjälpsbok sträcker sig till att min pappas ex prackade på mig ngn relationsbok av Dr. Phil (!) när jag var i ett uselt förhållande, fungerade inte alls. Såklart. Sen insåg jag att jag kan försöka arbeta på mig själv hur mkt som helst och putsa den bajskorv som var vårt förhållande men det skulle fortfarande vara en bajskorv. Snipp, snapp, snut sedan lämnade jag tillbaka boken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.