Helt djurfri banoffee pie

Den bästa idén vi har fått den här påsken var helt klart den som kläcktes under påverkan av en halv öl, i torsdags: fika på annandag påsk. Den näst bästa idén var att göra en vegansk banofeepaj till den fikan. Och den idén var så bra att jag nu ger er receptet här. Hittade inte det perfekta receptet på internet, så jag listade ut ett själv. Läs, inspireras, gör, ät och fröjdas!

20140421-175456.jpg

 

Pajskal

Ett paket digestivekex (400 gram – fick från säker källa veta att de glutenfria varianterna innehåller mjölkprotein, så använder ni en sådan blir det inte veganskt)

175 gram mjölkfritt smör

Kolasås

2 dl socker

2 dl sirap

1 dl Alpro airy and creamy (eller annan växtgrädde)

1 dl sojamjölk

0,5 tsk salt

75 gram mjölkfritt smör 

Fyllning

Tre, fyra bananer (tog tre, men hade så här i efterhand kunnat tänka mig en till)

En näve nötter (jag tog jordnötter, men såg rostade cashewnötter i ett annat recept och det lät ju också himla gott får jag säga)

1-2 dl Alpro airy and creamy (eller annan VISPBAR växtgrädde)

50-100 gram hackad mörk choklad

Har ni allt? Bra. Då gör ni så här:

Kolasåsen. Börja med den. Det gjorde inte jag och den tar tid. Dessutom finns inga bra recept så jag var tvungen att leta upp typ femton recept och sedan slå ihop dem till ett som passade. För det första: lita aldrig på någon som säger att det tar mindre än fyrtiofem minuter att göra kolasås. För det andra: köp en termometer. Mycket lättare än kulprov.

Hur som helst: blanda alla kolaingredienser utom smör i en medelstor, tjockbottnad kastrull (min tog cirka tre liter). Rör så lite som möjligt i början, låt det koka på som fasen men passa så att det inte kokar över. Min spis stod på fyran och den går upp till sex. När det har gått fyrtiofem minuter och du är på väg att ge upp är du ungefär halvvägs… Nej, men ungefär fyrtiofem minuter får man nog räkna med att det tar. När kolasåsen är cirka 125 grader (eller när du har gjort ett kulprov som du är nöjd med) tar du av den, lägger i smöret och låter den svalna något.

Medan du väntar på att kolasåsen ska koka färdigt sätter du ugnen på 175 grader. Finkrossa kexen, smält smöret och blanda ihop allt. Tryck ut i en pajform (min var 30 cm i diameter) och grädda i en kvart ungefär. Tills det har fått lite färg. Ställ ut på svalning.

Häll över kolasåsen i pajformen och ställ in i kylen i minst en halvtimma. Allt som är gjort hit kan du göra dagen innan om du är den förberedande typen.

Precis innan servering: Skiva bananerna. Och vispa grädden. Och hacka chokladen. Lägg sedan bananer och nötter ovanpå den stelnade kolan, bred över grädden och toppa med hackad choklad. Tadaaa! Färdigt! Sött som fasen, mäktigt och alldeles underbart. Vi var sex och en halv personer på den här och vi orkade bara hälften.
Har nu lunch till jobbet hela veckan!

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

9 kommentarer

      1. Har tänkt bygga en vegansk banoffee pie sedan jag åt en helt fantastisk dito på vegomässan i vintras. Sen gjorde jag något annat istället. Ska testa ditt recept, nu slipper jag ju bygga ett eget! 😀

        1. DO IT! Jag har ärligt talat bara hört talas om banoffepaj innan, så jag vet ju inte hur de ska smaka. Men den här var jävligt god i alla fall 🙂

  1. Hej! Vilket underbart recept! Måste dock göra dig besviken utan att låta arrogant men Mildas mjölkfria smör är tyvärr inte veganskt då det innehåller animaliskt d-vitamin 🙁

    1. Ånej! Jag har blivit felinformerad från flera håll. Ska redigera så fort jag sitter vid dator. Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.