Lucka 5: andra önskerubriken – drömyrke

5

Så här är det. Jag har bara läst strökurser på universitet och aldrig fått till en examen. Det ger mig ibland komplex, vilket är fånigt för jag gillar det jag gör just nu och jag har trots allt tagit mig hit genom mycket slit och många tråkiga arbetsuppgifter. Dessutom tycker jag att den akademiska hetsen i Sverige kan bli rätt fjompig.

Hur som helst. Jag är utbildningsadministratör och personalredogörare på en myndighet. Jag gillar kontor. Jag gillar att styra upp saker. Jag gillar att vara en stor del till att mycket funkar. Det som däremot inte är jättekul med att arbeta administrativt är att oavsett vad du gör inom administration så kommer somliga (oftast män), så länge du är kvinna, att se dig som en sekreterare och tro att det är din uppgift och hemliga dröm att städa undan deras skit. För min del är ändå det mesta bra och att det finns saker att gnälla över är ju lite av en bonus för en närking. Det som är jobbigt med yrket har inte så mycket med min specifika arbetsplats att göra, utan snarare med själva rollen.  Dock har ju inte detta varit min största dröm hela livet, utan mer något jag har glidit in på och trivts med. Och när någon kommer och frågar mig menande varför det inte har gjorts något åt alla matlådor som folk har glömt kvar på diskbänken i köket, ja då önskar jag ju lite att jag gjorde något annat så klart.

360_39043458487_1001_n
Jag på ett kontor för länge sedan. Saknar mitt svarta hår.

Min mest seriösa och långlivade dröm är att en dag bli språkkonsult. Tyvärr känner jag varken att jag har energi, tid eller ekonomi till att plugga det här just nu. Dessutom är chansen att bli en av de tjugo som kommer in på utbildningen var tredje år eller hur det ser ut nu för tiden, ganska liten. Men ja. Det finns ju en ärlig förhoppning om att det är detta  jag sadlar om till en dag.

Min mindre seriösa dröm är att utbilda mig till marinbiolog, bosätta mig på Hawaii och forska på vithajar. Det hade varit himla trevlig faktiskt. Hajar liksom. Havets härskare I tell you!

Sedan finns ju alltid den där önskan om att jag orkade mer politiskt och kanske jobbade med något som var av lite större medmänskligt eller miljömässigt värde än att utbilda civilingenjörer och ta hand om professorer. Jag vill hinna hjälpa till på kvinnojourer, jag vill vara en större del av Naturskyddsföreningen. Men jag tänker att det är något som kommer när barnet blivit äldre och min lön har blivit högre så att jag kan deltida.

Om jag ska välja en bloggare som jag skulle vilja vara rent karriärmässigt så är det helt klart Annika som skriver i Colombialiv. Eller Sanna som skriver i Cinderalley. Delvis på grund av vad de gör, men också för att de verkar vara personer som helt ärligt och fullt ut följer sina hjärtan utan att fega. Läser ni inte deras bloggar så tycker jag att ni ska börja med det.

Jahapp. Då ska jag hitta en bild till som matchar det hära inlägget dårå. Va? En haj säger ni? Don’t mind if I do!

 

Det här var en önskerubrik från någon som vill vara anonym.

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

10 kommentarer

 1. Utbildningsadministratör, det vill jag bli! Vilka meriter behöver man? Har sökt flera sådana jobb, men jag vet liksom inte vad som krävs egentligen.

  1. Hmmm, väldigt svårt att svara på. Det är så klart ganska mycket upp till tjänstens utformning eftersom att det inte finns någon direkt förberedande utbildning. Jag fick den här tjänsten genom tidigare erfarenhet (både från skolverksamhet och mer allmän administration) och, tror jag, för att jag har pluggat på universitet. Även om det inte krävs någon examen så brukar de som anställer vilja att man har lite erfarenhet från själva verksamheten. Det är nog högre krav på tidigare erfarenheter nu, här, än det var tidigare. Jag har kolleger som började här 1971 utan varken erfarenhet eller utbildning och som dessutom var i början av tjugo. Jag är väldigt svårt att se att någon under 27 skulle få en anställning idag. Å andra sidan har det ju hänt rätt mycket med de här typerna av tjänster. Och det är väl också det som vissa ur den äldre generationen ibland kan ha svårt att förstå.

   Jag hade kollat på inställningen till administration om jag hade anställt. Många väljer den här typen av yrken för att de tror att det är lätt och att man inte behöver jobba så mycket och det brukar märkas i antingen ansökan eller på intervjun.

   Men det är ett himla kul jobb måste jag säga. Särskilt på myndighet – men jag gillar ju blanketter väldigt mycket. Hoppas du får anställning som det! Då kan vi utbyta erfarenheter 🙂

    1. Dock: en av mina kolleger hade jobbat som reseledare innan hon kom hit och innan det hade hon pluggat företagsekonomi som inte har något med det vi gör att göra och hon är den bästa anställningen som gjorts här! Efter mig så klart 😉 Jag tänker att om du har turen att ta dig vidare till intervju så behöver det inte stå och fall med eventuell administrativ erfarenhet.

 2. Språkkonsult är säkert ett kul yrke – men hur många av dem som utexamineras får jobb? Jag har själv en bakgrund inom språkbranschen och det känns som om det finns ett jättestort överskott av allt som har med språk att göra (typ översättare, journalist etc) om man inte kan tänka sig att bli lärare förstås – då kanske situationen är annorlunda.

  1. Jo jag vet. Språkvård är ju dessutom ett utdöende intresse i många branscher, så arbetstillfällena lär väl inte bli fler heller – men jag drömmer om det ändå!

   1. Fast du har ju, enligt vad jag förstår, redan en fast tjänst på en myndighet. Det är ju en helt annan utgångspunkt: Då får man väl tjänstledigt för att studera och står i förtur till ev tjänster där språkkonsultutbildning kan behövas. Ursäkta om jag lät alltför pessimistisk.

    1. Ingen fara med pessimismen! Den är ju helt klart befogad när det kommer till den här typen av tjänster.

     Har faktiskt inte kollat upp den möjligheten! Det kanske jag gör när min sambo pluggat klart och fått jobb. Vi är ju ändå vana vid en inkomst, så då kan vi lika gärna köra på!

 3. Alltså shit! Vad fint att få vara karriärförebild…
  Jag måste säga att jag är rätt nöjd med dit jag kommit och där jag varit på vägen. Men mitt drömarbetsplats är nog RFSU. Den dagen jag får ett jobb där kommer jag att jobba kvar till pensionen.

  1. Ja, men du fixar ju det jobbet när ni flyttar till Sverige om några år såklart! Och då fixar du det på RFSU i Stockholm och ingen annanstans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.