Dag ett och att inte göra sig bitter

Solnedgång i Björnlunda

Idag började jag jobba. På två timmar hann jag ha ett möte med HR i åttio minuter och sedan radera och svara på mejl i fyrtio minuter. Svarade bara på snälla mejl så klart, från folk som skrivit krya på dig-hälsningar. Övade även på att inte dubbelkolla mejlen tusen gånger innan send. Det är någon ovana jag fått sedan jag började bli överstressad. Antagligen för att jag har haft svårt att lita på mig själv, men det får vara slut med det nu. Ska även lägga fram min arbetsbeskrivning och bara bry mig det som står i den. Hell to the no att jag faller in i att bli personen som ”alltid gör det där lilla extra” igen. Världens bästa metod för den som vill bli sjukskriven i utmattning, eller bara bitter.

Apropå det lilla extra, så kommer även en hel del privata tillställningar ryka, även om de rör familjen. Insåg i veckan hur svårt det kommer att vara nu. Ja inte för mig då, utan för andra att fatta att jag inte bara ”behövde vila lite och nu är det bra”.

Jag fick till exempel ställa in min medverkan på midsommar. En tur till landet över dagen gick till att bli en planerad långhelg med sillunch, grillning, födelsedagsfirande, gäster och en önskan om massa ”äventyr och bad”. Detta är kanske något jag orkat med trots utmattning om vi inte hade könsroller, men nu har vi det. Jag kommer alltså som kvinna med utmattning inte bara kunna åka ut och luta mig tillbaka medan borden dukas. Nej. För både i mig och hos andra finns sociala förväntningar på att jag ska vara TREVLIG och VÄLKOMNANDE. Utöver det har vi förväntningarna att hjälpa till med matlagning, disk, ordning, se till att alla i min familj plockar undan efter sig, se till att våra grejer inte är i vägen, se till att barnen inte bara tittar på tv och bara på det stora hela sätta mig själv åt sidan och bara se till allt. Jag vet inte hur ni är, men i mitt fall är detta inte enbart saker någon aktivt ber mig om utan ofta en tryckande känsla som kommer pga… ja kanske ett slitet uttryck men helt sant: patriarkatet.

Hur som helst. JAG insåg i alla fall att midsommarplanen inte funkar för en hjärna som hämtar sig efter utmattning så jag drog mig ur. Alla kan så klart inte anpassa sig efter mig, det menar jag verkligen inte och för dem är det ju kul grejer som ger mer än de tar. Men jag måste ändå ha självbevarelsedrift när det är tvärtom för mig. Resten av familjen får åka iväg efter midsommarlunchen som vi äter tillsammans, sedan är jag ensam hela helgen – för nej, jag nappade inte på erbjudandet att åka ut och supa i Gustavsberg heller, även om det var fint att de inkluderade mig.

Eftersom att jag inte är man kommer jag att ägna hela min ensamma tid åt att känna mig usel över att jag inte gör tillräckligt i vårt förfallna hem när jag ändå har chansen. Och så kommer jag sakna barnen, för det var inte det här jag var inställd på – även om jag kan uppskatta att få sovmorgon. Inte för att midsommar är en så stor grej egentligen för mig, men ändå. Vad gör ni när det är midsommar?

||||| 6 Gilla! |||||

You may also like

8 kommentarer

  1. Strunta i hemmet! Sitt på balkongen och läs eller vad du än helst vill göra! Jag ska vara hemma på midsommar och är kanske ensam hemma på midsommarafton, beror på vad 20-åringen bestämmer sig för att göra. Det äldsta barnet kommer på midsommardagen och stannar minst en natt, alltid trevligt!

    1. Jag struntade nästan i hemmet 🙂 Höll mig borta från det så mycket jag kunde för att slippa tänka på det. Lyckad strategi! Hoppas ditt firande var toppen!

  2. Jag har firat midsommar ensam, utan man och barn, en gång. Det var alldeles, alldeles underbart, och jag var så nöjd med att ha landat i beslutet att jag inte orkade mer än så. Gav mig ut på en lång cykeltur i skogen, och åt en bit varmrökt lax och potatis till middag. Fortfarande lite festligt, och krävde minimal arbetsinsats i köket (koka potatisen). Hoppas du får en fin och fridfull midsommar!

    1. Den var fin och fridfull. Detta borde jag göra om – men tvivlar på att planeterna står så här rätt igen. Lite mer folkliga midsomrar kan ju också vara kul för all del, men inte under pågående utmattning. Hoppas du fick en fin midsommar i år du med!

  3. Hoppas du kan njuta av helgen. Hemmet finns kvar, förfallet eller ej så tänk inte på det 😊
    Vi hade ett lugnt firande med Jenny, Patrik och lilla Ellie 🥰

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.