Läsrapport mars!

Ja gud vad tiden går hörrni! Mars var både en ganska läsfylld månad och en ganska läströg månad. Nu sista tio dagarna har jag lidit svårt att av tidsbrist i kombination av startitis, så den lilla tid jag har haft att läsa på har jag bara påbörjat sådant jag inte kommit in i. Hoppade dessutom ur hyllvärmarutmaningen för att, åter igen, ingen ska säga till mig vad jag ska göra – inte ens jag själv. Jag gillar verkligen inte att planera min läsning tydligen. Däremot älskar jag noveller. Så därför har jag läst en del sådana.

17% var män, 17% var noveller, 17% var barnböcker, 41% var ljudböcker och 82% var skrivna på originalspråk!

Eventuellt hinner jag klämma the Hate you give och En droppe midnatt innan 1 april, men släkthelg med social plikt kallar, så gissningsvis inte.

To All the Boys I’ve Loved Before (To All the Boys I’ve Loved Before, #1) 
P.S. I Still Love You (To All the Boys I’ve Loved Before, #2)
Han, Jenny

To All the Boys I've Loved Before (To All the Boys I've Loved Before, #1)De här böckerna pratar vi om i senaste avsnittet av podden! Jag älskar dem. Lavender Lit ger ut dem svenska, men jag kunde inte hålla mig utan lyssnade färdigt på dem i engelsk inläsning. Handlar om Lara Jean Song som skriver kärleksbrev till alla killa hon älskat. Hemliga kärleksbrev. Som råkar läggas på lådan. Inte så fruktansvärt jobbigt som det låter, men tillräckligt spännande för att bli en medryckande berättelse. Bäst är de olika karaktärerna, sämst är att de politiska aspekterna hade kunnat dras ett varv till. Även om det finns en problematisering av t.ex. slutshaming tycker jag att den är lite otydlig. Men på hela taget: två mycket trevliga böcker.

Lily and Dunkin
Gephart, Donna

Lily and DunkinBoken handlar om vardagen för, och till viss del vänskapen mellan, Lily, som fötts i en pojkkropp och Dunkin, som brottas med en psykisk diagnos.  Boken har en hel del problem, tyvärr, för det är ju viktiga ämnen att ta upp. Men dels är Lily och Dunkins vänskap helt orealistisk. Dunkin är ett jävla rövhål, men det ges ingen plats åt varför Lily bara accepterar det. Dels vill boken så himla mycket. Jag tror att den här berättelsen hade vunnit på om den inte hade haft två huvudkaraktärer. Annan kritik som boken fått är att författaren skriver om trans ur ett cis-perspektiv.

Lilla Berlin – Leva life (Lilla Berlin #3)
Ekman, Ellen

Älskar Lilla Berlin. ÄLSKAR Ellen Ekman. Läs!

Bödeln
Lagerkvist, Pär

BödelnDen här boken var svår, delvis på grund av att språket är så förlegat på vissa ställen. Jag gillar berättelsen om Bödeln som aldrig har fått vila från uppgiften att verkställa den verkliga ondskan. Jag gillar berättelserna om människorna som stött på honom. Jag gillar kritiken mot nazismen, som är oerhört tydlig. Men. En scen där n-ordet används frekvent och där svarta jämförs med djungeldjur lämnar en oerhört besk eftersmak, för att uttrycka det milt. Jag inser att boken är skriven i en helt annan tid och att det inte går att ändra hur mycket som helst i efterhand, utan att göra övergrepp på författarens text. Boken blir ju på sätt och vis också ett historiskt dokument genom att bevaras som den från början skrevs. Men ja. Jag vet inte jag. Jag hade svårt för detta.

Ljuset vi inte ser
by Anthony Doerr

Inser att detta inte är vad som ska skrivas om den här boken som ALLA älskar, men… helt okej berättelse. Jag blev inte överväldigad, men tyckte om att lyssna på den. Handlar om Marie-Laure, en blind flicka i Frankrike, och Werner, en barnhemspojke i Tyskland, under krigstiden. Berättelsen är uppdelad på tre böcker, och jag har fortfarande inte bestämt om jag ska fortsätta att lyssna eller låta det hela bero.

En piga bland pigor
Nordström, Ester Blenda

Efter att ha läst Ett jävla solsken, var det ju faktiskt helt otänkbart att inte läsa En piga bland pigor som var en så stor del av Blendas karriär. Jag blev förvånad över hur lättläst boken var. Tyckte oerhört mycket om att läsa den faktiskt. Men fattar att folk kände sig kränkta av hennes skildring. Även om det finns kärlek i hennes ord, är hon väldigt ärlig och jag vet i fan hur glad jag hade varit om en kollega i hemlighet skrivit en ocensurerad berättelse om mig. Hur som helst: väl värd att läsa!

Fyra noveller från Novellix:

OlleÅtråBlommanRösten

 

 

Fick en box noveller som recensionsex av Novellix. Boxen innehöll Olle av Kerstin Thorvall, Åtrå av Bodil Malmsten, Blomman av Suzanne Brøgger och Rösten av Birgitta Stenberg. Illustrationer av nakna män, som en mot-objektifiering av den standardavbildade nakna kvinnan i alla sammanhang. Fantastiskt efterord! Fastnade mest för Bodils novell av det som var skrivet, men som koncept blev jag helt såld. Är numera prenumerant på Novellix boxar som kommer en gång i kvartalet!

They Both Die at the End
Silvera, Adam

They Both Die at the EndEn pladdrig historia om Mateo och Rufus, två personer som inte alls känner varandra men som båda har fått ett samtal från en byrå om att de kommer att dö inom 24 timmar. Samhället kan alltså förutse vem som ska dö det kommande dygnet, och nu finns en tjänst (”tjänst”) där detta förmedlas. Stundom rätt bra, men herregud så mycket pladder. Alldeles för lång bok.

Jag ger dig solen
Nelson, Jandy

Pressen att älska den här boken var ju inte nådig. Vad jag tyckte får ni veta i podden framöver.

För att kunna leva: en nordkoreansk flickas resa till frihet
Park, Yeonmi

Lyssnade på den här, och sedan skrev jag om den här!

Barnböcker

Frallan är bäst (Frallan, #1)
Ohlsson, Sara

Rar kapitel-bok om Frallan, som getts ut av Lilla Piratförlaget. Isak älskade den, så vi har läst om den en gång.

Fantastiska fakta om djur
Säfström, Maja

Ett av mina bokrea-köp! ÄLSKADE denna. Kommer köpa hennes andra också. Tips för alla, faktiskt. Vem visste ens att ugglor inte kan röra på ögonen?

Kalle och Elsa rymmer
Verona, Jenny Westin

Fin och lite stereotyp-utmanande bok om ett syskonpar som rymmer ut i trädgården.

 

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.