För att kunna leva

Ok. Jag tycker att det är OERHÖRT mycket svårare att skriva om böcker än att prata om dem, men jag och Katta får inte till någon inspelning just nu och när vi väl kommer att få det har jag redan två böcker på kö att prata om. Och den här, den här måste jag bara få ur mig på en gång.

Jag brukar vara ödmjuk inför hur lite jag vet om världen. Det går faktiskt inte att ha koll på allt. Men när jag häromdagen lyssnade färdigt på För att kunna leva: en nordkoreansk flickas resa till frihet av Yeonmi Park och insåg att jag har haft så här dålig koll på situationen i Nordkorea, då kändes det faktiskt pinsamt.

Det är ju inte så att jag har trott att Nordkorea är som vilket land som helst, fast med en osympatisk och korkad ledare som tar farliga beslut – typ Trump – medan den stora massan kan röra sig fritt (än så länge). Jag har vetat att många varit livegna, att information har begränsats och att i alla fall de tre senaste diktatorerna som styrt varit livsfarliga män som stängt gränserna om sitt land för omvärlden. Ingen in, ingen ut. Men hur människorna har haft det utöver det, det har jag faktiskt inte vetat mycket om.

Yeonmi berättar om ett fruktansvärt förtryck. Hur en hel släkt kan förlora all sin respekt av samhället, för något en familjemedlem kanske inte ens har gjort, och sedan bespottas på gatan. Skickas ut obygden. Förlorar alla möjligheter till ett fungerande liv. Hon berättar om dagar utan mat, vatten och el eftersom att staten stänger av den. Kalla vintrar utan hus som går att värma upp. En verklighet av svält som är så stor att riskorn måste ransoneras. Hon berättar om hur människors avföring plötsligt blir en handelsvara, när regeringen börjar använda det som gödsel och hur de får hålla sig långa dagar, för att inte slösa bort något när de är i skolan. Hur hennes mamma är så hjärntvättad att hon bryter ihop när Kim Il-sung dör på nittiotalet. Hur hennes pappa misstänks för brottslighet och hamnar på ett av landets värsta fängelser. Att hennes mamma försöker tjäna ihop pengar för att kunna rädda honom, och tvingas lämna Yeonmi och hennes syster ensamma i flera månader trots att de är barn. Utan vare sig mat eller pengar. Vi får följa en berättelse om hur ett folk kan hjärntvättas, och om hur det till slut brister för henne och hennes familj.

När Yeonmi och hennes mamma lyckas fly hamnar de i händerna på människosmugglare i Kina och blir offer för trafficking. Då är året 2007 och Yeonmi är tretton år gammal.

Jag tycker att ni alla ska läsa den här boken.

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.