Den lågintensiva kampen i hemmet

Internationella kvinnodagen är över och världen har återgått till sin gamla vanliga sörja. Inte för att jag tror att män slutade slå kvinnor igår bara för att det var internationella kvinnodagen, men kvinnor gavs i alla fall större plats i flödena vad jag kunde se.

Jag själv var inte jätteengagerad igår ska erkännas. Jag gick in i några diskussioner och skrev att jag kan se att människor svälter även om min kyl är full med mat, som svar på att somliga inte tycker att det är ojämställt i samhället för att de själva eller kvinnor de känner tjänar lika mycket som män. Men någon demo blev det inte. Det blir det sällan nu för tiden.

Hemma pågår däremot den lågintensiva kampen dagligen. Jag berättar om världen för Isak på samma sätt som jag hoppas att jag gjort för en dotter. Om att samhället inte alltid är snällt mot tjejer och inte heller alltid mot killar. Att det är okej att gråta, att man ska vara snäll, att det är bra att prata om det man känner (även om jag själv inte är en jättebra förebild just där), att det är bra att säga ifrån när man är arg, att det är ok att se ut som man vill så länge man mår bra, sparka uppåt inte neråt och ja ni som vet, vet helt enkelt hur en slipsten ska dras.

Vi lyssnar mycket på feministisk musik och läser övervägande litteratur med tjejer i huvudrollen. Hans favoritbok just nu är till exempel Godnattsagor för rebelltjejer. Jag är väl glad så länge det varar helt enkelt. För jag tror att det kommer bli så mycket svårare när han börjar skolan. Men jag hoppas, hoppas, hoppas att det får fortsätta vara som det är på hans förskola när han växer upp. Att tjejerna inte tystas och att barnen lär sig att ge plats åt varandra. Och att han får lov att vara den känsliga själ han faktiskt är i rosa, blått, glitter och brandbilar. Utan att någon idiot ska försöka få in honom i ett fack. Och att han inte blir den idioten själv för all del. Ja herregud, the struggle is real. Det är väl allt jag har att säga egentligen.

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.