Kulturrapport vecka 8, 2018

Inläggsbild från lindex.se

Veckan som gick var en himla trött vecka faktiskt. Därför gjorde det inte jättemycket att det blev vab i fredags. Karl hade över fyrtio graders feber och ville enbart ligga ovanpå mig. Så vi låg så i soffan typ hela dagen, med små vätskepauser då och då. Hur som helst. Så här såg kulturveckan ut:

Läste: Efter en sväng till biblioteket i lördags fick jag bland annat med mig två serieböcker av Nanna Johansson. Har bara läst strippar och noveller av henne innan, och älskat dem, så förväntningarna var skyhöga. Naturlig skönhet som jag började med levde inte upp till dem. Däremot överträffade Under odjurspälsen av Klara Krantz mina förväntningar med råge. MED RÅGE. Oj vad jag inte kunde släppa den.

Lyssnade: Eftersom att jag inte lyckades återfinna den fysiska boken efter flytten, lyssnade jag till slut på den sista biten av Ett jävla solsken. Och sedan blev det en himla massa Patti Smith på jobbet. Gud vad jag älskar henne. Världens bästa människa faktiskt:

Stickade: Jag har sedan början av året sagt i Rätt avigt att jag inte vill vara med just nu eftersom att det går så jäkla dåligt för mig att sticka. Det är helt enkelt för jobbigt att vara med och gå igenom vad vi stickade sist om jag bara kan dra upp en massa misslyckanden. Fast. Precis efter att jag skrev det sista gången tröttnade jag lite på mig själv och tänkte att näääe, nu är det banne mig nog! Tuta och kör Soffan, tuta och kör! Så jag köpte ett mönster på en tröja till Karl och sedan garn till det och så började jag sticka och vet ni vad? Det gick åt helvete. Så jag skrev igen till alla i Rätt avigt att NU GER JAG UPP. Jag hade dessutom PMS, så att jag ens fick tanken på att sticka var ju kanske inte den mest genomtänkta. Men. Jag är tydligen för dum för att ge upp. Så jag rotade fram ett gammalt garn som jag ärvt av mamma. En härlig blandning av mohair och polyester som fäller och kliar och sticks. Det kan tyvärr inte hjälpas. För nu blir det en tröja i det. Grattis Karl!

Upptäckte: att ordet ”femme” används som tryck på tröjor som (delvis) heterosexuella kvinnor springer omkring med nu. Jag är helt oskolad i franska så för mig finns det endast en genusvetenskaplig prägel på ordet och den säger att det är en identitet som används av queera personer. För mig ett ord som inte är mitt och alltså ett jag själv inte skulle kunna bära på en tröja. Men nu resonerar ju inte alla som jag, och ord glider dessutom ofta i betydelse. Var tvungen att lufta detta lite på Facebook och fick en så himla bra diskussion i kommentarerna som tack. Mycket återfinns i den här artikeln från Vice: Who Gets to Identify as Femme? Utom möjligen biten att för somliga är detta inte annat än ett franskt ord. Min åsikt är ändå att företagen som gör tröjorna vet bättre än så, och att det är jävligt ruttet att de urvattnar begreppet. Däremot går det inte att förvänta sig att alla som köper Femme-tröjor har läst genusvetenskap. Så klart.

Tröjan jag har sett är från Lindex, och bilden här tagen från lindex.se
||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.