Om Bansai och att ha självförtroende att följa sina önskningar

Jag har precis läst ut Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer. Började innan flytten, packade ner den på ett smart ställe (”smart”) och sedan hittade jag den inte, så nu fick jag avsluta den som ljudbok. Vi kommer att prata om den i podden, så jag kommer inte gå in så himla mycket på boken här mer än att säga 1) LÄS DEN (det är kanske lätt att få för sig att en vinnare av Augustpriset är svårtillgänglig, men det är inte den här) och 2) jäklar vad Ester tog tillvara på livet. Allt hon ville göra, det gjorde hon banne mig.

Nu måste det inte alls vara synonymt med att ta tillvara på livet att man skriver uppmärksammade reportage, hänger med Evert Taube, wallraffar som piga och skriver en bok, tar uppdrag för flera stora tidningar, åker på upptäcktsresor, spelar dragspel och skjuter fåglar innan man är 32. Ta till vara på livet kan för all del vara att spendera all sin lediga tid på att läsa böcker, för att det är det man älskar. Men för den som vill göra som Ester,  så krävs det ju delvis kapital i form av självförtroende. Och självförtroende kan lika mycket hänga på i vilken ort någon föds i och hur samhället ser på en, som på eventuella föräldrars uppfostran eller tur med anlag. Fast jag tycker inte riktigt att folk fattar det där hela vägen ut.

Hade mitt självförtroende varit bättre när jag var ung, hade jag förmodligen kunnat se tillbaka på ett års arbete i Boston och kanske efter det en examen som språkkonsult (under förutsättning att jag kom in om jag ens sökte). Alla gånger hade jag i alla fall gjort färdigt min fil.kand., vad nu en sådan ger mer än ett bevis på att man stod ut egentligen. Jag hade varit bättre på basket för jag hade inte hoppat av laget när jag insåg att vi skulle spela matcher inför publik och jag hade kunnat skita i ÅH så många dumma människor som drog fördelar av att jag inte kunde säga nej.

Fast det blev ju bra för mig ändå. Det är inte det, att jag sitter och är bitter på allt jag kunde få om jag bara hade vågat. Men jag blir så himla imponerad av att läsa om någon som Ester som verkligen bara tutade och körde, där jag själv hade stått tillbaka av olika anledningar. Anledningar som folk med självförtroende ofta inte förstår. De tror många gånger att det bara är att byta inställning och att det är något som händer om de bara tjatar om det tillräckligt mycket. Fel.

Blev det pladdrigt? Kanske lite. Tänker mest högt och vet inte ens vad jag kommer fram till. Skit samma. Läs boken! Det unnar jag er. Lyssna sedan på vårt avsnitt som kommer om den framöver. Och fram till dess kan ni lyssna på avsnittet som kom nu i veckan:

Vad är era funderingar kring möjligheten att ta tillvara på livet kontra självförtroende?

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

5 kommentarer

 1. Ja, det är ju enkelt för folk som är födda med ”rätt” förutsättningar att tycka att det bara handlar om inställning. Säkert är det också jobbigt att erkänna att saker kommit till en gratis, det är kanske inte lika mycket värt då på nått vis? För mig som är född i arbetarklassen (dock den läsande, relativt bildade arbetarklassen) och som sen gymnasiet levt mitt liv med mestadels akademikerbarn har det varit kämpigt och de har verkligen inte kunnat relatera så ofta utan tyckt att det är väl bara att göra ditten och datten… Förutom mina närmaste vänner som också gjort en klassresa, de förstår den spärren. Mitt självförtroende är väl ok men dock så präglat både av klassperspektivet och även bruksmentalitet., så har det varit mycket kamp att ens inse att jag inte behöver vara folk till lags, att det inte betyder så mycket vad andra tycker och tänker om mig och min insats. Gud vad osammanhängande detta blev men det jag försöker säga är att det är lite som att säga till en djupt deprimerad att börjat träna och meditera och tänka positivt.

  1. Inte alls osammanhängande! Jag känner igen mig väldigt mycket i det du skriver. Gjorde också en klassresa. Känner mig numera som en bluff i medelklassen – men för privilegierad för att kräva tillhörighet med arbetarklassen. Har haft en övervägande del vänner som kommer från goda förhållanden och som det har gått väldigt, väldigt bra för. De har helt andra förutsättningar från början och SÅ KLART måste det också bidra till en helt annan trygghet och i förlängningen en annan tro på sig själv och ett annat självförtroende. Säkert inte för alla, men för många. Men ja. Det är väldigt viktigt för folk att känna att de har byggt upp allt de har från grunden.

 2. Knepig och tankeväckande fråga, diskuterade en liknande senast i helgen. En tanke som väcktes hos mig då var vad bara bristen på ifrågasättande av livsval kan göra. Kommer från en medelklassbakgrund och har väl aldrig haft något strålande självförtroende att bara gå ut och fånga dagen no matter what (pga försiktig och timid person) men jag ska jag vara självkritisk har jag inte upplevt mycket motstånd under min uppväxt… allt från att jag fick pröva på många fritidsaktiviteter till att ingen ifrågasatte mina utbildningsval utan jag fick välja ifred… och det har antagligrn byggt någon sorts low key-självförtroende, bevisligen har jag ju åstadkommit vissa saker. Men innerst inne är det mycket självtvivel, så jag ser mig verkligen inte som någon med bra självförtroende och jag har svårt att hitta någon sorts ”good enough”-nivå i förhållande till syskon, kusiner och kursare. Men det är en annan kamp…

  1. Ursäkta lite sent svar på den här kommentaren! Jag hoppas att det inte framstod som att jag tror att det löser sig bara man har ”rätt” bakgrund, för då har man minsann även ett bra självförtroende. Däremot tror jag att det – generellt – är så att många som kommer från bättre beställda hemförhållanden, har ett starkare självförtroende 🙂

   Lider enormt av självtvivel själv. Det är ett gift.

   1. Absolut inte, jag håller helt med i din analys ? Vi är alla individer, men god förutsättningar torde – generellt – inte vara hämmande för självförtroendet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.