Nej, det kan inte bli en boklista för mycket

Det är fredagskväll, jag landar just nu efter en pizza på motellet som ligger lite längre upp på gatan. Lagt Karl (eller det var det ju Alex som gjorde, men vi kan väl låtsas att det var jag för formens skull) och hittat en öppnad påse mjuknande vinägerchips långt in ett skåp. Medan jag avrundar kvällen med ett glas dyr retsina (dvs en som kostar 75 spänn) som smakar vanligt vitt vin tänker jag att… boklistor… boklistor, det kan det ALDRIG bli för mycket av. Var så god, här är en något kortad variant av den som jag hittade här:

Läser just nu …

Klass av Elise Karlsson och Ett jävla solsken av Fatima Bremer som pappersböcker, Rökridå av Krysten Ritters som e-bok (kommer ut på Southside Stories i mars) och Everything I never told you av Celeste Ng som ljudbok. Den sistnämnda är rätt dåligt inläst och känns emellanåt irriterande likt ett manus till ett Oprah Winfrey-avsnitt. Tror inte att jag kommer att prata om den i En förbannad podd. Däremot ligger övriga böcker himla bra till! Åh – önskar att jag fick jobba med att spela in podd med Katta en dag i veckan!

En bok som har påverkat dig?

De flesta böckerna påverkar mig på ett eller annat sätt, så klart. Men en av dem som jag ofta återkommer till i tanken är Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozie Adichie. Fenomenalt bra skildring av nigerianska människors upplevelser i olika tider och delar av världen. Samma känslor som finns i mig, helt olika liv och förutsättningar. Önskar att varje novell var en hel roman.

Hypade böcker eller inte?

Är det YA så säger jag: gärna hypat. Hypad YA är ofta skitbra. Hypad skönlitteratur för vuxna… ja… nej. Ofta inte, faktiskt. Gillade varken att läsa Fredrik Backman eller Tone Schunnesson. Fattar sällan hype.

Nuvarande serieförälskelse?

Alltså jag är ju inte så himla förtjust i böcker som ges ut i serie. Kan inte riktigt svara på varför, men jag läser sällan mer än första, på sin höjd andra, boken. Den enda där jag läst alla är Ripley-serien av Patrica Highsmith och jag vet inte om det är tillräckligt många delar för att få kallas för serie. Men – nevertheless, som man säger – så är det en ständig och alltid närvarande förälskelse.

Kanske är det mest korrekt att säga att den franska filmatiseringen var den bästa, men det som är mest sant är att det är versionen med Matt Damon som mr Ripley.

Hur stark är din självkontroll runt böcker?

Ganska kass om jag går in i en bokaffär, värdelös om jag går på bibliotek. Lånar alltid med mig mer än tio gånger så många böcker mot vad jag skulle hinna läsa även om jag var ledig hela låneperioden.

Vill du gifta dig med din bokhylla?

Nej. För jag har just nu ingen bokhylla och jag orkar inte ens diskutera varför för om jag tänker mer på det här måste jag förmodligen tvångsintas snart.

Blir du någon gång trött på att läsa?

Ja, eller kanske snarare för trött för att läsa. Det behöver inte handla om sömnbrist, utan på att livet över lag har gett mig för många intryck så att jag liksom inte kan koncentrera mig på text. I sådana perioder blir jag bara irriterad på att böcker ens finns.

Slumpmässigt bokminne?

När jag fick min första mens och låg hemma i min säng. Nerbäddad med värmedyna och extra tjocka bindor. Lies av Guns n Roses på högsta volym. Levde på turkisk peppar i storpack som pappa köpt på någon av sina resor, och läste den helt bisarra Vindsträdgården av Virgina Andrews. Den är klassad som ”favorit” på Storytel, vilket får mig att fundera på om jag borde byta ljudboksapp. 

Har du misshandlat en bok?

Ja. Jag blev så arg på Staten av Platon när jag hade hemtenta i Vetenskapsfilosofi att jag bet hårt i boken och kastade den i väggen. Det var en storpocket och bitmärket finns fortfarande kvar. Liksom irritationen över Platon. Jävla gubbe som bara gillade sin egen röst för mycket.

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

4 kommentarer

  1. Jag vaknade mitt i natten och tänkte på att du inte gillade serieromaner. Tänkte att jag har ett tips jag tror att du kan gilla. Vaknade, slängde mig in här och såg att jag läst fel, det är böcker i serie du inte gillar ?.

    Tipset var i alla fall ”Deras ryggar luktade så gott” av Åsa Grennvall. Feelbad och fin.

  2. Så många snart-teens som pajats/fascinerats av vindsträdgårdenböckerna! Hela serien fanns hemma hos en kompis föräldrar när vi var 11 och vi läste dom högt, tillsammans för att vi inte kunde enas om vem som skulle få läsa först.

    1. Så himla sjuka! Men helt omöjlig att lägga ifrån sig för mig då. Minns att det var flera månaders kö på biblioteket på den första boken. Alla ville läsa. Hu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.