Att läsa – hur går det ens till?

Om jag inte läser på länge (ibland har jag haft uppehåll på ett år) så beror det INTE på att jag har fått barn, utan att jag har tappat vanan. Vanor är ju som bekant helt omöjliga att plocka upp ibland (lex träning i mitt fall). Just nu är dock läsning en väldigt etablerad vana i mitt liv, men jag vet att den inte är det för många. Därför tänkte jag dela med mig av mina bästa tips för att underhålla sin läsning – om det nu är det man vill göra:

 1. Okej. Så först måste du eventuellt ur en svacka. Då säger jag: skit i finlitteratur och vad folk har för åsikter om vad som är ”riktig” litteratur. Skit inte bara i det när du har en svacka, skit i det jämt. Det finns inget som dödar min läslust så mycket som föreställningen om att bara vissa böcker räknas. Dessa böcker brukar dessutom vara mycket mer otillgängliga än det som räknas som skitlitteratur, och otillgänglig litteratur hjälper ingen ur en lässvacka. Nej. Sätt igång med en bra YA, en chicklit eller en deckare. Till exempel: Eleanor & Parks av Rainbow Rowell, Finns det en finns det flera av Mhairi  McFarlane eller Mörka platser av Gillian Flynn
 2. Skit även i originalspråk om det inte funkar för dig. Jag känner ingen som har börjat lära sig ryska för att kunna ta till sig Fjodor Dostojevskij. Ändå är det någon slags oskriven sanning att litteratur är bäst i originalspråk, underförstått engelska. Men är man ovan vid att läsa på engelska så lovar jag att boken ger mer i översättning. Det finns jättemånga, jättebra översättare i dag. Tips på bok: Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò översatt av Erik McQeen (vars översättning av Flickorna/The Girls också ska vara något utöver det vanliga).
 3. Lär dig att läsa på flera sätt. Både ljudböcker och e-böcker krävde en invänjningsperiod för mig, men tack vare att jag numera fixar båda alternativen har jag alltid tillgång till en bok. Många böcker avslutades aldrig förr i tiden, eftersom att de glömdes bort när jag bytte väskor. Eftersom att jag aldrig glömmer min mobil, är det inte längre ett problem. Jag tyckte från början att dokumentära skildringar var lättare att lyssna på och att noveller var lättare att ta sig igenom på mobil. För mig går det också lättare att lyssna på en bok om jag sysselsätter händerna samtidigt, med stickning eller mobilspel. Tips: Torka aldrig tårar utan handskar skriven och inläst av Jonas Gardell och Vargar, en novell av Nanna Johansson.
 4. App, app, app! Inga överflödiga appar i telefonen. Jag har tagit bort alla spel som kräver mer koncentration än att jag följa med i handlingen i en ljudbok. Har även omplacerat Facebook och Instagram, som jag ändå vill ha kvar, så att jag hinner tänka efter innan jag öppnar dem och börjar slentrianskrolla.
 5. Avsätt tid för läsning. Jag har en påminnelse i min telefon varje kväll. Behövs trots att jag egentligen VILL läsa.
 6. Lägg mobilen i ett annat rum. Om du är som jag och fastnar lätt i den vill säga. Om jag inte har möjlighet att dumscrolla i mobilen läser jag så himla mycket mer.
 7. Ta till vara även på de korta stunderna. Tidigare brukade jag skita i att ta upp min bok om det var fem minuter eller mindre till bussen skulle gå. Jag har slutat att skita i det – såvida jag inte lyssnar på en bok, för då är den ju ändå redan igång. Funkar bäst på mer tillgängliga böcker. Tips: Borta bäst av Sara Kadefors.
 8. Matcha vardagsaktiviteter med läsning. Till exempel läser jag alltid i badet i väntan på att hårinpackningen ska verka, och när jag lagar mat har jag ofta igång en långkörare som ljudbok. Tips för kökssysslor: Att föda ett barn av Kristina Sandberg. På dubbel hastighet. Den är alldels för sävlig för ordinarie hastighet.
 9. Våga sluta läsa en dålig bok. Livet är för kort för dem. Jag påbörjar och lägger ifrån mig minst lika många böcker som jag avslutar. Innan hade jag ett omotiverat krav på mig att alltid läsa ut allting jag satte igång med, vilket gjorde att jag inte läste alls när en bok plötsligt blev jättetråkig.
 10. Våga vara otrogen! Jag läser minst tre böcker åt gången. Minst. Jag växlar efter aktivitet och humör och sug.
 11. Lyssna på En förbannad podd och få ännu mer tips på läsvärd litteratur SÅKLART! Bilden ovan är för övrigt på oss och tagen av Anna Åberg.

Har ni några andra ovärdeliga tips får ni gärna slänga in dem i kommentarerna!

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

7 kommentarer

 1. Helt klart en vana även om jag tror jag blivit dum i huvudet av tre barn på mindre än sex år…
  Bra tips, tack! Jag har ett till, läs samma som nån du gillar att prata med, jag och min mamma brukade läsa samma böcker när hon levde och sen snackade vi om dem eftersom eller efteråt om vi höll olika takt, alltid kul att ha nån att diskutera med tycker jag!

  Jag vill bara säga att det är kul att du bloggar så mycket igen! Jag är en tyst, trött läsare och beundrare av det du skriver!

  1. Ja, alltså mitt föräldraskap har frätit (frätt?) ett hål i min hjärna där minnet och koncentrationsförmågan tidigare fanns. Jag har definitivt blivit dum i huvudet av att få barn. Hoppas att det är en övergående fas…

   Och ja! Diskutera böcker är så kul! Det glömde jag helt bort. Mycket bra tips.

   Och TACK! Blir så himla glad att höra att mitt blygsamma bloggande uppskattas <3

 2. Jag blir ofta nedstämd när jag inte läst på länge. Om jag är för trött och stressad för att hitta nya böcker på biblioteket eller i egen bokhylla brukar det vara bra att börja med en serieroman för att få igång läslusten igen. Nu är jag inne i ett härligt läsflow, kan verkligen rekommendera ”Minnet av vatten” av Emmi Itäranta och ”Den svavelgula himlen” av Kjell Westö t ex. Snart väntar ”Norra Latin” (som var min gymnasieskola!) Stort tack för inspirerande blogg och podd!

  1. Åh! Kjell ligger på att läsa-listan sedan innan, men Emmi hade jag ingen koll på. Skriver upp! Tack för tips och fina ord!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.