Kulturrapport från vecka 2, 2018

Detta pysslade jag med, denna vemodets vecka när julen dansades ut:

Läste: halva Främlingar på ett tåg av Patricia Highsmith helt i enlighet med mina läsmål för i år. Dels är det en hyllvärmare och dels så läser jag i den minst en kvart varje kväll, även fast jag blir så arg på ena huvudkaraktären att jag helst vill slänga den i väggen. Den är otroligt bra, men Charles Anthony Bruno kan vara den jobbigaste människan jag har läst om sedan jag med nöd och näppe tog mig igenom Finding Audry av Sophie Kinsella (vilket är en rätt taskig jämförelse eftersom att den boken är usel rätt igenom).

Lyssnade på: Kom igenom nästan hela Skrik tyst så att inte grannarna hör av Karin Alfredsson, inläst av Maria Lyckow under pendlingen. Bra om hur patriarkala strukturer går igenom både i den europeiska och den afrikanska kulturen. Utöver det lyssnade jag på jäkligt mycket danshits för att inte somna på jobbet:

Tittade på: Mest har jag väl tittat på otroligt många diarieförda dokument eftersom att jag har sammanställt 2017 års arkiv, men det har ju inte så mycket med kultur att göra så: Wonder Woman. Har läst lite delade åsikter om den, så jag var inställd på att bli irriterad och besviken. Det blev jag inte! Tyckte att den var rätt bra faktiskt.

Bildresultat för wonder woman

Skaffade: Mörkrummet av Susan Faludi (och ett par byxor från Monki som kan vara de första byxorna i världshistorien som jag tycker är bekväma på riktigt och som inte är pyjamasbrallor och som jag kommer att ha på alla kulturevenemang i år).

Var förbannad på: HM:s jävla reklam och alla idiotiska kommentarer i kölvattnet av denna. Får ont i hjärtat av hur historielösa många är och hur svårt folk har att leva sig in i andras situation. Jonas Gardell skriver bra om det här!

Upptäckte: Robert Walker som spelade Bruno (tillika karaktären jag knappt mäktar med) i Hitchcocks filmatisering av Strangers on a train. Var tvungen att kolla rollistan nu när jag läste boken för att se om det valt som jag tänkte mig karaktärerna. Det hade de inte. Jag hade hur som helst ingen koll på Robert Walker, men nu vet jag att han hade svåra alkoholproblem och dog av en kombination av lugnande medel och alkohol när han var 32 år. Jag kanske är morbid, men jag kan läsa om tragiska kändisöden i timmar. Särskilt om det rör sig om skådespelare från fyrtio- och femtiotalet.

Robert Walker in Strangers on a Train trailer (2)..png

Bonus: Nytt avsnitt av En förbannad podd släpptes

 

Vad har ni för kulturella upplevelser att dela med er av?

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.