Nu med nya frågor – årslistan!

Den här listan är det mest återkommande i mitt liv förutom sömnbrist, så jag tänker köra den i år igen. Ja faktiskt nästa år med. Kanske att den till och med blir det enda inlägget jag skriver i den här bloggen i framtiden? Fast i år ändrar jag dock om i frågorna för det är för många av de gamla bara är trams. Ska jag varje år besvara om några vänner fick barn när jag befinner mig i barnfödaråldern fortfarande? Nej tack. Så här såg 2016 ut om ni vill läsa om det. Så här såg 2017 ut:

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Ansökte om statliga medel för att få hålla i en filmfestival om klimatförändringar och global klimatorättvisa. Om vi får pengar kommer jag att projektleda filmfestivalen. Är lika delar livrädd som peppad.

 

2. Vilka länder besökte du?
Arlanda innan takeoff till Storbritannien, Heathrow och Cambridge.

Storbritannien. Jobbet betalade. Privat har vi varken ekonomi eller tid att styra upp en resa någon annanstans än till närmaste släkten. Detta är helt okej för mig. Isak var däremot ganska knäckt eftersom att alla barn i hans åldersgrupp på förskolan hade varit utomlands över sommaren och hade massor att berätta om det när det kom tillbaka. När jag försökte belysa problematiken i utanförskap kopplat till pengar och resande på min facebook-sida, ledde det till så korkade kommentarer att jag är irriterad än idag. Med två heltidsinkomster verkar synsättet att om alla bara prioriterar rätt så har de också råd, komma automatiskt. Det är synonymt både för bostadsområdet vi bor i och, tyvärr, för många av mina vänner som borde veta betydligt bättre. Jag menar inte att de med pengar ska sluta resa (även om miljön hade mått väldigt mycket bättre utan alla lyxflyg till Thailand). Jag menar att det är något som man ändå behöver prata om, dels med sina barn så att de fattar att en vecka på Mallis inte är standard varje sommar i alla familjer. Men också så att vuxna fattar att gränsen mellan att ha råd att resa och inte, inte går vid att behöva tigga utanför Coop eller inte.

Observera att vi på inget sätt gör anspråk på att vara fattiga. Jämfört med många, många andra har vi väldigt mycket även om vi under större delen av vår tid tillsammans har delat på en heltidsinkomst.

3. Är det något du saknar år 2017 som du vill ha år 2018?

Förra året skrev jag så här: ”mer jobb. Föräldraledighet i all ära, men jag behöver lite mer av ett liv där jag kör både och” och ja det fick jag ju. Massor av mer jobb. Kanske lite för mycket jobb till och med? Tappade helt kontroll över tiden utanför jobbet och det vore himla trevligt om jag kunde få mer av det i år.

4. Vilket datum Vilka händelser från år 2017 kommer du alltid att minnas?

Har datumdemens så fick modifiera den här frågan. Här kommer topp sex över vad jag kommer att minnas från 2017, i kronologisk ordning:

1 – Shovels and Rope på Bryggaresalen i januari.

2 – Isaks femårskalas i mars. Hans första för vänner.

3 – Resan till Cambridge

4 – Dagen vi insåg att vi skulle få den nya lägenheten

5 – Bokmässan

6 – Kattas och min heldag med proffsfotografering och avslutande afternoon tea på Grand i november.

Älskar oss.
5. Vad var din största framgång 2017?

Det känns på det hela taget som att 2017 var ett bra år, men att vi fick en lägenheten t.ex. handlar på det stora hela om slump och inte om framgång.

6. Största misstaget?

Att inte söka hjälp för mina pms-besvär och att inte träna eftersom att jag nu får spänningshuvudvärk istället.

7. Har du varit sjuk eller skadat dig?

Jag vet inte om det räknas som det ena eller andra men jag drog faktiskt ut en tand och det gjorde skitont.

8. Bästa köpet?

Mina tatueringar och min nya frisyr.

Mina tatueringar och nya frisyr i bild. Från dagen med fotografering och Grand med Katta. 

 

9. Vad spenderade du mest pengar på?
 En ny bil. Ny som i nyare än den vi hade som var på väg att lägga av, men äldre än en nyproducerad.
10. Gjorde någonting dig riktigt glad?

En förbannad podd blygsamma men ändå ökande framgång, Katta, mina kolleger och familjen. Och mina tatueringar. Blir så jäkla glad varje gång jag ser dem.

11. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2017?

Lust for life – Lana Del Ray

Fat bottomed girls – Queen

Can’t stop the feeling – Justin Timberlake

That’s not my name – the Ting Tings

Mister Cool – Snook

Flera låtar återfinns på på min och Isaks gemensamma spellista som vi spelade på hög volym, med nervevade rutor i bilen i somras.

12. Största musikaliska upptäckten?

She´s gone away med Nine Inch Nails, när den dök upp i Twin Peaks. Har inte fått sådana lyckokänslor av att lyssna på en ny låt på flera år. Det var liksom en delad glädje i att Nine Inch Nails, som jag tycker så mycket om, dök upp och att låten som framfördes var så rafflande bra. Hurra!

13. Bästa serien?

Mr Mercedes, som baseras på Stephen Kings roman som gavs ut häromåret var sjukt bra. Se den. Gillade även Punisher som finns på Netflix.

14. Bästa filmen?

Dokumentären om Joan Didion som finns på Netflix var nog det mest gripande jag sett på flera år. Läser om Ett år av magiskt tänkande och har varit tvungen att pausa i den, för att allt blev så starkt i och med dokumentären.

15. Bästa boken du läst i år?

Bästa barnbok: Ninna och syskongrodden av Matilda Ruta. Blev rörd till tårar i omgångar av den.

Bästa YA: Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren. Trodde det inte när jag läste den, men har verkligen inte kunnat släppa den sedan jag blev färdig. Tätt följd av Ordbrodösen av Anna Arvidsson. Den har dock inte levt kvar i mig på samma sätt, men läsupplevelsemässigt var den fantastiskt fin.

Bästa vuxen: Århundradets kärlekssaga, Märta Tikkanen. Lyssnade på den två gånger i rad och blev lika golvad båda gångerna.

16. Sämsta kulturupplevelsen?

Att försöka läsa Karl Ove Knausgård.

17. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Lite ledsnare tror jag. Har varit så himla stressad och har haft så enorma pms-problem att det börjar bli… ett problem.

18. Vad önskar du att du gjort mer?

Tagit tillvara på tid. Hur man nu gör det. Tränat. Stickat. Ja, det vanliga typ.

19. Vad önskar du att du gjort mindre?

Pendlat med SL, men det är dessvärre helt oundvikligt hur mycket jag än önskar att jag slapp det.

20. Hur tillbringade du julen 2017?

Hos mina föräldrar i deras nya hem i Karlskoga med en massa kulinariska, djurfria rätter på julbordet. En del mer lyckade, en del mindre. Vi kan väl säga som så att jag har gjort slut med Astrid och Aporna nu i alla fall.

21. Hur tillbringade du nyår 2017?

På samma tema som vi gjort sedan 2011: uppklätt, trerätters, film, bubbel och Bon Jovi klockan tolv. Ibland är vi bara familjen, ibland är någon annan med. I år var min bror här. Kommer aldrig mer vilja gå på en stor nyårsfest. Eller en stor fest över huvud taget. Har blivit alldeles för folkilsk för det.

22. Något du önskade dig och fick?

En lägenhet som vi kan bo i jämt om vi vill, och ett heltidsjobb till Alex.

23. Något du önskade dig men inte fick?

Att Alex heltidsjobb var en fast tjänst och inte ett vikariat. Hade gärna fått ett bättre minne också, men det gick visst på andra hållet.

 24. Vad gjorde du på din födelsedag?

Överöstes med choklad, delicatobollar och julmust av mina nuvarande kolleger. Åt lunch med två av mina gamla kolleger och… ja. Där tog minnet slut. Jo! Jag fick två Rörstrand-muggar av Alex, som Isak hjälpt till att välja ut!

Klockan var bara halv tio när den här bilden togs. När dagen var slut, var bordet fullt.
 25. Vad har du för förhoppningar på 2018?

Att jag tränar mer, stickar mer, bevarar helgerna heliga mer, att alla får fortsätta leva och vara friska, att Vänsterpartiet gör sitt bästa valår någonsin och att Alliansen spricker. Och att jag blir lite mer som katten på bilden:

 

 

 

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.