Vår i januari

I takt med att de livsbejakande vårhyllningarna svämmar över på Instagram, scrollar jag flödet snabbare och snabbare för var dag som går för att inte förgås av vinterilska. Jag hatar verkligen vår i januari. Jag hatar mildväder på vintern. Det är fel. Det ska inte vara så här. Nej, en mild vinter säger ingenting, men vi har konsekvent förändrade väderförhållanden nu och när forskarna kollar på varför, så kommer de fram till att global uppvärmning är det som gör det och att det är skitdumt. Så nej. Jag tycker inte att det är sååååå myyyyys med vårvindar i januari, för det är fan i mig bara undergångsvindar som blåser.

Och JA, det är klart jätteskönt för hemlösa att inte behöva förfrysas här i norr. Samtidigt svämmas ö-nationer i Indiska oceanen över redan idag – så ursäkta om jag låter tjurig, men det bästa vore kanske om vi hade ett bättre system för att ta hand om hemlösa här och att restriktioner kring ohållbar livsstil blir starkare så att vi kanske kan få ha kvar vinter när det är vinter och folk slipper tvingas till klimatflykt. För det är ett problem som kommer växa.

Är du en av livsbejakarna som myser om våren i januari? Läs mer här om konsekvenser av global uppvärmning. Sedan kanske vi kan hoppas tillsammans på att vintern kommer tillbaka med full fräs här och att den fortsätter att göra det när det är vinterperiod i Sverige. (Och ja, jag oroar mig över detta hela året, inte bara för att vi har haft en period av plusgrader, när det borde vara minus)

För övrigt är jag jättegravid, saknar blodtryck och är allmänt trött på det mesta. Tackar som frågar.

8lno1

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

4 kommentarer

 1. Guilty! Jag kan bara inte hjälpa det, har alltid fått vårkänslor så fort jag får en skymt av solen i januari. Men alltså, jag fryser ju hellre än att jorden går under.
  (Som autocorrect gjorde om till Guillou)

  1. Haha! Du är inte ensam – i alla fall inte om man tar en titt på dem jag följer på instagram. Mina gamla kolleger blev jätteirriterade och tyckte att jag var onödigt negativ när de älskade milda vintrar, men det tyckte de ju oavsett vad vi diskuterade (djurrätt, feminism etc). ”Får man aldrig njuta SOFIA?!”. Alltså jo, det får man väl. OM man gör det av rätt anledning 😉

   Nu jobbar jag med folk som håller på med klimatforskning, bland annat, så nu är det lite annorlunda.

 2. Men du säger ju själv att en mild vinter inte säger någonting om klimatet på lång sikt. Alla som inte är helt galna vet ju att global uppvärmning är på riktigt, men den orsakas väl ändå inte av att folk får vårkänslor av att slippa skyffla snö och frysa?

  1. Ja. Kontentan var ju verkligen min upplevelse av enbart de här dagarna med mildväder….

   Att ropa äntligen vår och hylla återkommande värme på vintern (eller vad det nu är vädermässigt) ökar inte global uppvärmning, men det ökar dumhet i samhället att ignorera orsak och verkan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.