Ett sommartips för er som har bil!

Nu har jag inte skrivit på ett tag och det beror dels på att jag är utlämnad till mobilbloggande när jag är på landet och dels på att jag och Alex fick en natt på Nynäs slott i födelsedagspresent till Alex av hans familj. Eller ja, vi bodde ju inte på slottet utan på vandrarhemmet som var en gammal brännarstuga förr i tin’!

Vi var på Nynäs förra året också, men då sov vi inte där utan stannade bara under dagen. Det var typ fyrtio grader varmt då (eller kanske 29) och vi orkade inte vara där särskilt många timmar. Nu var det sannerligen ingen värmebölja, termometern klarade sig med nöd och näppe upp till tjugo grader. Och moln på det. Perfekt!

Förra året gick vi en visning av slottet. Jag hade glömt allt till i år eftersom att jag tydligen peakade minnesmässigt som elvaåring och sedan dess bara blir sämre och sämre på att lära mig saker, men vi lät ändå bli den visningen i år. Den är hur som helst väldigt bra och väldigt skön när det är värmebölja, för slottet är ganska svalt på sina ställen. Så tips!

I år gick vi på tre utställningar istället. En vid namn ”Friherrinnan hade inga bananer” som handlar om hur de lagade och tog tillvara på mat på slottet förr och hur det ser ut jämfört med hur vi gör idag. Deppigt. Särskilt att läsa om potatisar som idag kanske odlas precis bredvid oss, men som ändå ska åka över halva landet på tvätt innan den slutligen skickas tillbaka till den lokala butiken. Även lite störigt moraliserande. ”Friherrinnan hade inga E-nummer”. Nej det hade hon inte, möjligheten till att konservera såg helt annorlunda ut då mot nu. Dessutom hade hon ett helt jäkla kocklag som kunde hjälpa henne. Och alla E-nummer är inte dåliga för i helvete!!! Men mest bra utställning. Framförallt tänkvärd. Usch vad vi slösar och håller på! Man kunde få en gratis visning också, men det passade oss inte tidsmässigt.

Den andra utställningen var om kärlek och bröllop över tiden. Den var fin. Föga anade vi att vi enligt tidigt artonhundratals synsätt redan var gifta! Det räckte ju banne mig med att lova varandra evig trohet och hoppa i säng på den tiden. Sedan kom kyrkan och blandade sig i och ja, det är visst inte så lätt idag.

Sista utställningen heter ”Älskas… ätas” och handlar om vårt förhållande till djur. Hur vissa förslavas och äts och hur andra blir gulliga husdjur. Den utställningen är även gjord som en litet lekland för barn.

För övrigt ligger Nynäs mitt i ett naturreservat och bortom täckning på mobiltelefoner. Det är verkligen helt fantastiskt vackert område. Och så finns ett orangeri, en glasblåsarstuga, ett café och lite djur.

Vi hade dessutom fått biljetter till en teatervisning i en av ladorna: Romeo och Julia. En uppsättning där Julia kommer från en romsk familj och Romeo från ett överklasshem. Mycket bra.

Nynäs ligger mellan Trosa och Nyköping, cirka en timmas bilfärd från Stockholm. Jag tror att det går bussresor dit, men säkert inte så ofta. Det mesta har fritt inträde, men visningen av slottet kostar lite liksom teatern. Himla värt alltihop. Stort tack för det Sörmland!

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.