Ta din plats, om du kan

”Kvinnor måste lära sig att ta plats”.

Först uppfostras vi till att sitta fint, inte låta för mycket, inte synas för mycket och inte vara i vägen för då är vi jobbiga, bångstyriga, rabiata eller avfärdas helt enkelt som surkärringar. Sedan är det vårt fel att vi får sämre löner, mindre makt, färre möjligheter att påverka eller vad det nu är för att vi ”inte tar plats”?

För det första: kvinnor tar och försöker att ta plats hela tiden, men omgivningen är inte särskilt tillåtande när det händer. Så istället kanske det är samhället som måste lära sig att låta kvinnor ta plats?

För det andra: borde inte män lära sig att ge bort eller i alla fall dela med sig av platsen någon jävla gång? Eller är det ett helt orimligt fokus? Är det så självklart att de som redan har makt, ska få behålla den att tanken inte ens finns att det bör ifrågasättas? Ja. Men vad spelar det i sådana fall för roll om kvinnor ”lär sig ta mer plats”? De som redan har platsen, ska ju uppenbart få sitta på den ostört. 

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

6 kommentarer

  1. Jag kan bli så trött på det här med att vi måste ta plats. Det blir liksom vårt fel om vi inte gör det, vi är svaga, mesiga etc. Så ja, männen borde lämna ifrån sig, helt klart! Det gäller bara att få dem att inse det…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.