Varför jag inte känner för att kolla på True Detective

Jag gillar både Woody Harrelsson och Matthew Mackahonyview (var det så svårt att ta ett artistnamn som går att stava?) så när jag fick reda på att de skulle spela i en serie tillsammans så blev jag först sjuhuhuuukt peppad. Bland annat för att detta kanske äntligen skulle bli tillfället då jag en gång för alla skulle lära att mig att skilja dem åt.

Men. Så kom detta men. Varje gång jag har frågat dem som sett True Detective om kvinnorna i serien så har jag fått veta att de för det första är underrepresenterade och för det andra bara dyker upp i form av prostituerade, sexobjekt eller lik. Vilket får mig att känna omedelbar avpeppifiering. Hur många gånger har jag sett en serie eller film med det temat? Typ en triljard. Så. Det finns hur många serier och filmer som helst som jag vill se – varför ska jag prioritera ytterligare en där kvinnosynen är lumpen? Samt: behöver Isak få en bild hemifrån av att ”när du blir äldre finns bara män på tv och döda kvinnor eller kvinnor som män vill ligga med eller både och”? Jag vet att han inte ens är två (det var ju jag som födde honom va), men det ska ju börjas i tid så att säga.

true-detective-poster-16x9-1
Typiskt scenario.

Jag följer inte bechdeltestet slaviskt, men jag kan inte riktigt välja bort det. Jag kan inte se utan genusglasögon. Det är liksom inte så mycket ett val, som min allmänna inställning till livet. Jag blir helt enkelt direkt ointresserad av ytterligare en serie på temat ”sköna snubbar är sköna” eller ”snubbar will be snubbs” eller bara ”snubbar”. Jag blir även direkt ointresserad av ytterligare en fantasivärld som bygger på gamla unkna normer (Game of thrones) samt av allmän misogyn stämning oavsett zombies (the Walking dead).

Jag säger inte att en serie är bra bara för att den passerar bechdel (klarar till exempel varken av Girls eller Sex and the city eller Ally McBeal för den delen, åh hur irriterande var alla i den serien?). Jag säger inte att en serie är dålig för att den inte passerar bechdel. Kollar som sagt på Supernatural en hel del. Däremot så kommer jag förmodligen inte börja titta på en serie till där jag redan från början vet att det enda den går ut på är att skildra mäns liv genom mäns ögon. Och råkar jag börja titta på en sådan serie så måste den ha något annat som gör att den håller än temat ”lite sorglig snubbe som får sympatier för någonstans är han ändå skön”.

True Detective är säkert en fantastisk serie, men alltså mäns historia, påhittad eller verklig – jag har sett den en miljard gånger. Det räcker nu. Det är bara det jag menar. Analysen är egentligen inte djupare än så. Sedan kan ni andra göra precis som ni vill.

||||| 0 Gilla! |||||

You may also like

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.